По данни на Министерството на правосъдието  през последните години се

...
По данни на Министерството на правосъдието  през последните години се
Коментари Харесай

Разказ от първо лице за болката и страха

По данни на Министерството на правосъдието  през последните години се следи ескалация на деянията на домашно принуждение и увеличение на броя на жертвите и на потърпевшите.  За насилието от първо лице. Какъв е профилът на насилника? И този на психопата, съгласно специалистите? Разказваме в този момент:

Според статистиката на Министерство на вътрешните работи всяка четвърта жена е жертва на домашно принуждение. Колко действително са жертвите обаче, не е ясно, поради тези, които не подават тъжби.

Мария Делчева от Стара Загора към този момент не помни броя на жалбите, които е подала през годините. Има и няколко ограничаващи заповеди.

- Многократно ме е биел и пред децата. Многократно съм пускала тъжба през годините, викала съм патрулка. Задържат го за 24 часа. После се прибира - 2 - 3 дни добре. И отново, и отново. Не стопира. Още и още продължава с тормоз.

- Имал ли е пояснение, всичките тези побоища и принуждение защо са?

- Власт. Просто да господства, споделя Мария.



С  някогашния и брачен партньор били женени 16 години. Разведени са от 2 години. Имат две деца на: щерка на 14 години -Галения и наследник на 18години - Пламен. Момчето е със синдром на Даун, с тежка умствена назадничавост и 95 % неработоспособност. Жената твърди, че през всичките години и все още е жертва на принуждение.

„ Търпиш, търпиш и в един миг казваш: Край! Аз не мога да се прибера у дома и да няма никой. Винаги има някой, който яде и пие, или оркестър свири. Никога не е била празна къщата, винаги  е имало някой у нас. Даже и съдийката попита при развода, дали не желая нещо. Нищо не желая, единствено и единствено да се отърва. “, споделя дамата.

Бившият брачен партньор на Мария твърди, че в никакъв случай не е упражнявал принуждение против нея.

„ Тя е пускала тъжби, които не са основателни. Аз съм си понесъл наказването, спазил съм си 7 месеца ограничаващата заповед по отношение на нея. Никога не съм я бил. За какво да я удрям? Той Господ я е бил, аз ли да я удрям? “, споделя Иван Горанов.



За случая на Мария ни потърси нейната някогашна свекърва, която от години живее и работи в Италия. Дешка Славова се тормози, че дамата ще влезе в черната хроника, нищо че със сина й са разведени.

„ Този човек, съгласно мен аз съм го родила, аз съм му дала живот, само че той има някакви психологични отклонения. Той се радва, когато вижда жертвата да страда да се влачи по земята,  надали не да му целува и краката. Още вечерта на сватбата е пребил Мима, още същата вечер прави такива осъществявания. “, споделя Славова.

Твърди, че е ставала очевидец как  синът и бие снаха й и двете им деца.

„ Мима стоеше на земята да преобуе памперса на Пами, той стартира да я рита като топка в бъбреците и аз единствено това му споделих: Защо правиш това? Какво искаш от нея? И той ме изгони като куче. Пами беше на 2-3 годинки, то не схваща детето. Чоплеше една мазилка, той стартира да го бие в главата. Той е пребивал Галения, когато не знам какъв брой дребна беше. И Галения получи епилепсия. Това за мен не е човек, Той е садист. Те са разведени, той я варди по улиците на Стара Загора. На една бензиностанция, тя си зареждала колата и тоя пребива от пердах, не знам дали тя ви го сподели. Тя все го криеше. Мислеше, че ще се оправи. Няма да се оправи. Така се  е родил, по този начин ще си отиде. На 25 август, аз си бях в България, пристигна при мени извади нож да ме убива. “, споделя добави Дешка Славова.



Дали и Мария е част от статистиката, съгласно която  всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно принуждение? И за какво съгласно специалистите в съвсем всички случаи насилникът е умопобъркан?

„ Психопатът не постоянно е принудител, само че насилникът мисля, че мога да настоявам, че постоянно е умопобъркан. Психопатите са хора, които не желаят да се преценяват с писаните и неписани правила на обществото. Те са хора, които в името на задоволяването на личните си потребности са подготвени да минат през трупове, безусловно. “, изясни психиатърът Цветеслава Гълъбова.



Кое кара дами, жертви на домашно принуждение, да търпят с години?

„ В края на краищата те вземат решение и избират да живеят в това, къде от боязън, къде от позор. Къде, тъй като не виждат различен вид. “, споделя престъпният психолог Тодор Тодоров.

Мария споделя, че след всеки побой брачният партньор й се извинявал. А след това всичко започвало както досега. С тормоз. Жената не споделяла с никой.

„ Когато едно нещо продължи включително насилието, без значение дали е психическо или физическо, доста постоянно жертвите привикват с това. Особено, когато се стигне до първия пестник. Винаги по-късно следват или извинения или закани. В случая, когато са извинения се минава на разновидността: " Извинявай! Сгреших, но ти ме провокира. Аз другояче знаеш, че не съм подобен човек ". Това е операция, на която за жалост, доста от жертвите се поддават. Не рядко домашните насилници са положителни манипулатори. “, изясни Тодор Тодоров.



След развода Мария няколко пъти извадила ограничаваща заповед. В момента на нея и е наложена такава, с цел да не вижда сина си, който татко му не върнал при едно от визитите при него. Със брачна половинка й до преди няколко месеца били със споделени наставнически права.

Според специалистите решението е съдебно-психологическа експертиза, която ще покаже кой споделя истината.

„ Тогава ще стане ясно. Имам поради правосъдно психическа експертиза от престъпен психолог. “, споделя Тодор Тодоров.

Прави усещане, че съдът е наложил ограничаваща заповед на майката, на база автограф от детето, че желае такава. Забележете! Това значи, че Пламен, който е с тежко заболяване, с тежка умствена назадничавост и 95 % неработоспособност, която до преди време е била 100 % непозната помощ, е подписал умишлено искова молба за ограничаваща заповед на майка му. Нещо повече, тази молба е призната от съда в Стара Загора и Мария Делчева е принудена да съблюдава заповедта за ограничаване.

„ Завел е Пламен, като  е пълновръстен Пламен, като всеки пълновръстен човек може да подаде бърза ограничаваща заповед и в този момент следва дело. И назначиха психиатрична експертиза дали може да носи отговорност самичък за себе си. И по тази причина в този момент на 22- ри февруари ще имаме дело, с цел да преценяват съда, би трябвало ли да имаме такава ограничаваща заповед, която Пламен изисква. Той е с 95 % увреждане и няма по какъв начин да каже: Аз не желая при майка си или при татко си. Той не може да вземе решение самичък за себе си.

Делото е за удължение на тази ограничаваща заповед. Резултатите от експертизата са изпратени в съда. На 22 февруари ще стане ясно остава ли в действие в заповедта  и какви са претекстовете на съда да ограничи правата на майката. Тогава ще разберем и по какъв начин призната молбата за ограничителната  заповед, подписана от сина и,който е с тежка умствена назадничавост и синдром на Даун. В същото време Мария води дело за цялостно забраняване над Пламен същото и за родителските права на Галения. След като завежда това дело е извикана на разпит от полицията, да изясни в детайли за какво завежда дело за забраняване.

Мария към този момент два месеца не е виждала сина си.



„ Онзи ден в съда го видях, само че просто това дете е уплашено с нещо. Никога не се е разделяло това дете с мене. Никога не се е държал по този метод. Опитвам се да намеря някакъв контакт, само че споделят, че не може като имам ограничаваща заповед. Възпитателите запитвам. Казват, че не е същият Пламен. Много затворен, Пламен е изплашен. Той не желае да рисува. Той не знае даже и по какъв начин да се грижи по тази причина дете. Той сега се усеща зарязан. Той не знае, че ти не си го изоставил. Той не знае, какво се случва. Не може да разбере, че примерно не му разрешават да ме вижда. Имах възприятието, че беше дрогиран. Това дете в никакъв случай не е гледало по този метод. Седнал и навел главата. Винаги децата ми са били преди всичко. Винаги съм казвала истината, и постоянно съм се грижила за тях. Най-важното за мен е децата да бъдат до мен. “, споделя Мария Делчева.

За да потвърди истината, че е жертва на домашно принуждение, Мария се съгласи а се подложи на най-новата технология в детекцията на лъжата – айдетект плюс. Съпругът й отхвърли.

„ Това нещо може вие да го ревизирате в държавните институции. Това не е доказателство. То е ясно, че са ме украсили, нагласили са всичко. Те тук идваха и ми правеха обиск няколко пъти. Отглеждал съм опиати, продавал съм по нощни заведения, по казина. Оказа се, че няма такова нещо. Другото, което беше, карал съм дрогиран и пийнал и съм застрашавал близките по улиците. И това се потвърди, че няма такова нещо. “, сподели Иван Горанов.

„ По това, което чух по телефона на диалога несъмнено мога да кажа, че тезата на мъжа малко ми издиша, по този начин, че имаше доста разлика в думите на двамата, което доста ясно и тъкмо го определяше. Човек, който повече желае да се разбере истината, това е дамата, а не мъжа. “, изясни Тодор Тодоров.

За пръв път в ефира на Бтв демонстрираме какво е айдетект и резултатите от него откакто Мария се подложи на проучването.

„ Айдетект е способ, който открива лъжата. Така нареченият детектор на лъжата, с изключение на детектор на лъжата е детектор и на истината. Айдетектът самичък по себе си приказва, че детекцията става посредством окото, каналът е окото. Това е първата технология, като в този момент към този момент ние работим с Айдетект плюс, който е комбиниране с полиграфа. Двата метода в композиция имат годност 97%. Не е по-добър от полиграфа, само че е по-бърз като време. По-неинвазивен за лицето, и е минимално намесата на индивида. “, изясни престъпният психолог Христина Алексова.



Резултатът от проучването, на което се подложи Мария:

„ Изследването се отнася до следващият проблем, касаещ домашно принуждение, при който брачният партньор упреква брачната половинка, че е напуснала децата. Изобщо фамилията.Едно от децата е със синдром на Даун. Резултатът е истина. Върху нея е упражнявано редовно физическо принуждение, по-конкретно то се е състояло в ритници, плесници. Тя уточни няколко обстановки, в които е била поваляна на земята. Била е ритана, по цялото тяло. Слава Богу! В този случай няма съдбовен край. “, изясни престъпният психолог Ивелина Иванова.



След броени дни е делото, в което съдът би трябвало да реши дали да отстрани ограничаващата заповед на Мария, с цел да види сина си след повече от 2 месеца. Продължаваме да следим този случай!

Междувременно в края на предходната седмица депутатите не одобриха законопроекта за отбрана на жертвите на домашното принуждение в пленарна зала. Според зам. министъра на правораздаването Юлия Ковачева новият закон за отбрана от домашно принуждение обезпечава по-добра отбрана.



- Законопроектът мина през няколко комисии в националното заседание и там срещна поддръжка. Аргументите, с които беше отритнат в пленарна зала намирам на неприемливи и смятам, че не намират своята опора в текстовете от законопроекта. Възраженията и доводите свързани с терзанията, че с приемането на тези промени, че надали не децата ще бъдат наложително настанявани в институции. Всички съображения изказани с по този начин наречения трети пол и останалите причини, които не смятам за належащо да възпроизвеждам. Мисля, че нямат отношение към предлаганите промени. Всъщност със законопроекта се цели да се даде една по-адекватна отбрана на лицата, които са в риск, на лицата, които са потърпевши. Не разбирам изказаните терзания от народните представители.

- Трябва ли да има народен указател, тъй като това го оферират и престъпни психолози и пострадали от домашно принуждение?

- Да, би трябвало да има народен указател, тъй като към сегашния миг тази информация не се събира служебно, не се събира публично. Което препятства съответната отбрана на жертвите от домашно принуждение. В този народен указател ще влиза цялата информация обвързвана с потърпевшите от домашно принуждение,  с лицата, които са направили домашно принуждение, с предишни техни прояви.  Така, че да бъдат предпазени по най-благоприятен метод потърпевшите и лицата в риск от домашно принуждение.

- Законопроектът планува и по засилен надзор и взаимоотношение сред институциите полиция и прокуратура?

- Да планува подобен по-засилен надзор. Предвижда разширение на ограниченията за отбрана от домашно принуждение. Предвижда възбрана за причинителите на домашно принуждение да контактуват с потърпевшите. Предвижда пренасочването им към съответни стратегии за превъзмогване на експанзията и гнева.

- Да, тъй като от началото на тази година отново имаме такива случаи с съдбовен край?

- Да, за жал те в действителност не понижават, както демонстрира статистиката, а в противен случай, усилват се. Трябва да се каже, че и в деня, в който беше отритнат законопроекта в действителност в медиите излезе вест за жена, която е убита от индивида, с който живее. Когато стартира да има една по-голяма съгласуваност сред всички виновни институции. Когато има по-голям надзор върху осъществяването на ограниченията. Когато фактически плануваните промени във връзка с правосъдното произвеждане намерят своето действително приложение в практиката и действително се улесни достъпа до правораздаване. Само ефикасното приложение на закона може да подсигурява и да увеличи доверието на неговите получатели и надлежно да докара до намаляването на ескалацията на случаите на домашно принуждение. “, изясни Юлия Ковачева.

Цялото изявление с зам. министър на правораздаването Юлия Ковачева очаквайте на уеб страницата на GlasNews!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР